Over mij

Beelden van Carla Kloppenburg; Vooral natuurvormen inspireren mij

Van jongs af aan ben ik al aan het tekenen en knutselen, en bezig met de natuur. Ik heb dan ook de opleiding voor bloemsierkunst afgerond. Daarna heeft werk en mijn gezin mij bezig gehouden. Nadat de kinderen naar school gingen ben ik een cursus beeldhouwen gaan volgen. Ik heb 12 jaar les gehad van 4 verschillende kunstenaars, en tussendoor materialen workshops gevolgd. Vervolgens het 2-jarig kunstzinnig beeldend leerproject gevolgd en certificaat behaald. Vanaf september 2022 ga ik naar de Vrije Academie Nunspeet, om mijzelf weer verder te ontwikkelen op diverse vlakken. Foto’s hiervan vind je onderaan op deze pagina Ook kijk ik graag naar kunst, musea en beeldentuinen maar ook bijv. o.a. pinterest.

Naast mijn parttime baan treedt ik sinds 2019 naar buiten met mijn beelden, en doe soms mee met een expositie. Meestal maak ik rond de 5 a 7 beelden per jaar. Ik doe bij voorkeur alles zelf, zelfs het maken en onderhouden van de website. Ook de combinatie materialen van de beelden, zoals het glas ook zelfgemaakt. Hieronder een interview met exto, ook hier na te lezen:

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?
Pas op latere leeftijd ben ik gaan beeldhouwen, en ben erdoor gegrepen. Steen is zo mooi omdat het een koud en hard materiaal is waar je zachte, aaibare dingen van kunt maken. In de loop der jaren heb ik mij steeds verder ontwikkeld op allerlei vlakken van beeldhouwen.

Wat is het verhaal bij je inzending?
Graag maak ik materiaal combinaties. Dit is in de loop der jaren bij mij ontstaan door ideeën en de technische uitdaging die het met zich meebrengt. Het materiaal dat ik met steen combineer moet wel echt iets toevoegen. Soms verbeelden mijn werken de realiteit maar vaak zijn het gestileerde natuurvormen.

Wie of wat inspireert jou in je werk?
Natuurlijk kijk ik graag naar wat andere kunstenaars maken, en hoe zij het maken, maar vooral natuurvormen inspireren mij. Dit kunnen de kleinste details zijn. Maar ook bouwmaterialen en dingen in het dagelijks leven leggen soms het zaadje voor een nieuw idee.

Welk werk heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?
Het werk Golf. Ik vond en vind het zelf een erg mooi werk en heb de foto gebruikt voor mijn website en visitekaarten. Het staat bij mij thuis in de kast. Naast dat blauw albast een erg mooie steen is, is dit het enige beeld van mij waar ik een stuk steen ruw aan gelaten heb, wat de schuimkop voorstelt.

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Graag maak ik zachte en ronde vormen. Ik werk niet intuïtief maar planmatig, na het krijgen van een idee volgt er in mijn hoofd een heel proces. Dit werk ik dan uit in de vorm van schetsen en soms een proefmodel. Daarna volgt keuze van het materiaal en tenslotte noeste arbeid. Ik hak alles handmatig.

Wat betekent kunst voor jou?
Kunst betekent voor mij een uitlaatklep, inspiratiebron, plezier. En wat betreft kunst van anderen; plezier en genieten. Van kunst wordt de wereld een stukje mooier.