Intro

Even voorstellen...

Mijn naam is Carla Kloppenburg, Naast mijn gezin en part- time baan, help ik mee in ons familiebedrijf, daarnaast beeldhouw ik graag! Het samenspel van handen en geest vind ik een mooie uitdaging, maar tevens ontspanning.

Vanaf 2019 treedt ik naar buiten met mijn beelden. Mijn werk is o.a. jaarrond te bewonderen in Galerie Dronten, waar naast alle andere mooie werken er 3 werken van mij staan. Ook heb ik jaarrond een mini expositie met 1 beeld in de etalage van De rede 14 te Dronten. De werken wisselen regelmatig. Daarnaast doe ik nog wel eens mee met andere exposities. Ook verkoop ik gewoon vanaf mijn eigen website en via exto, dus dat houdt ik up-to-date .

OVER STENEN
Stenen hebben mij altijd aangetrokken, ik vind ze mooi en interessant. Het is een koud en hard materiaal, waarvan je iets zachts en moois kan maken.
De kleuren en patronen die uiteindelijk tevoorschijn komen zijn altijd een extra cadeautje. Ik hak voornamelijk in de middelharde stenen zoals albast en serpentijn. Heel af en toe maak ik wel eens beelden van keramiek, brons, kunststof of aluminium cement. Tegenwoordig maak ik vaak combinaties van steen met ander materiaal. Waar het idee zich maar voor leent. In een beeldhouwwerk kan het onmogelijke mogelijk worden.

VOORGESCHIEDENIS
De creativiteit heeft er mijn hele leven ingezeten. Als kind verzamelde ik steentjes, veertjes, schelpen, slakkenhuisjes enz. Ook boetseerde ik veel als kind, maar ook knutselen met name knippen en plakken, liefst in 3D. Mijn schoolachtergrond is een vakdiploma bloemsierkunst. Ik heb in 2007 het beeldhouwen ontdekt, heb daarna 14 jaar les gehad van 4 verschillende kunstenaars, en tussendoor materialen workshops gevolgd. Afsluitend het 2-jarig kunstzinnig beeldend leerproject gevolgd en certificaat behaald. Vanaf 2022 naar de Vrije Academie. Probeer mezelf altijd weer uit te dagen en verder te ontwikkelen op diverse vlakken. Ik ga in 2025 afstuderen voor beeldhouwen, en mijn certificaat halen.

INSPIRATIE
Ik maak vaak gestileerde natuurvormen, ik houd van zachte, ronde vormen, mooie details, of materiaal combinaties. Mijn inspiratie zijn vormen in de natuur, dit kunnen de kleinste details zijn. Maar ook bouwmaterialen en spulletjes in het dagelijks leven, musea of andere kunstenaars leggen soms het zaadje voor een nieuw idee. Ik werkte vroeger altijd planmatig nu vaker intuïtief, maar uiteindelijk is het vaak een combinatie hiervan. Na het krijgen van een idee volgt er in mijn hoofd een heel proces. Dit werk ik dan uit in de vorm van schetsen en soms een proefmodel in klei of was. Daarna volgt keuze van het materiaal en tenslotte noeste arbeid. Wanneer je bezig bent, geraak je in een andere wereld. De regelmaat van het geklop, en de steen zelf, heeft iets rustgevends. Niet nadenken maar stof genoeg!

HOE IK WERK
Ik hak alles handmatig. Daarna volgt het grof en fijne raspen en dan schuren met schuurpapier, meestal 8 à 10 keer het hele beeld in steeds fijnere korrel vanaf grof 60 t/m fijn 1500, afhankelijk van de steen soms wel tot 3000. Vanaf korrel 600 waterproof onder stromend water schuren (ook met de hand). Daarna wordt het beeld in de was of olie gezet, dan komen de mooie kleuren en patronen naar boven. Het eventuele andere materiaal van het beeld maak ik ook altijd zelf, dit kunnen verschillende technieken zijn. Als het beeld op een sokkel wordt gezet moet er nog geboord worden om een pin te plaatsen, altijd spannend.

EN VERDER
Bij voorkeur doe ik alles zelf, de foto’s van de beelden maken, het exposeren, en zelfs het maken en onderhouden van de website. Graag maak ik materiaal combinaties, van steen met een ander materiaal. Dit is in de loop der jaren bij mij ontstaan door ideeën en de technische uitdaging die het met zich meebrengt. Het materiaal dat ik met steen combineer moet wel echt iets toevoegen. Ook alle materialen gebruikt naast het steen van bijvoorbeeld hout of glas maak ik zelf. Soms verbeelden mijn werken de realiteit maar vaak zijn het gestileerde natuurvormen.
Ik kijk graag naar kunst, en ga ook geregeld naar kunstmarkten, galerien, musea en beeldentuinen maar ook online doe ik inspiratie op. Iedere dag ben ik bezig met kunst, is het niet het maken dan wel het te bedenken, of te bekijken of te exposeren, of mijn beide websites; ck-kunst en exto (of social media) bij te werken.

Kortom heel erg veel uren plezier om te maken, en hopelijk voor de nieuwe eigenaar ook om naar te kijken. Van kunst wordt de wereld een stukje mooier.

♡ groet Carla Kloppenburg